28. okt. 2023 o 07:58
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Nízka hladina rieky odhalila 2000-ročné rytiny. Objav však ukazuje znepokojivú pravdu

placeholder
Nízka hladina rieky odhalila 2 000-ročné rytiny.
Zdroj: twitter.com/VitorNazareno, twitter.com/alfonslopeztena

Rieka Rio Negro v Amazonke odhalila stratené rytiny, ktoré sa ukrývali na jej dne. Hoci ide podľa vedcov o impozantný objav, miestni sa obávajú, že ide o zlú predpoveď.

Zaujímavosti
28. okt. 2023 o 07:58
Nízka hladina rieky odhalila 2000-ročné rytiny. Objav však ukazuje znepokojivú pravdu

Rieka Rio Negro v Amazonke odhalila stratené rytiny, ktoré sa ukrývali na jej dne. Hoci ide podľa vedcov o impozantný objav, miestni sa obávajú, že ide o zlú predpoveď.

Extrémne sucho v Amazonskom pralese odhalilo staré ľudské tváre, o ktorých sa predpokladá, že boli vytesané do skaly pred viac ako 2 000 rokmi. Predtým skryté petroglyfy boli spozorované na brehu rieky po tom, ako hladina rieky klesla na najnižšiu úroveň za viac ako storočie. Ako informoval portál Daily Mail, hoci niektoré z týchto vyrytých tvári bolo vidieť aj v minulosti, odborníci poukázali na to, že teraz existuje väčšia rozmanitosť, ktorá by mala pomôcť určiť ich pôvod.

Skryté rytiny

Staré petroglyfy sa nachádzajú v oblasti známej ako Ponta das Lajes. Táto lokalita leží na severnom pobreží Amazonky blízko miesta, kde sa spájajú rieky Rio Negro a Solimões. Niektoré z nich ľudia prvýkrát spozorovali už pred 12 rokmi, no keďže hladina vody v posledných týždňoch klesla na najnižšiu úroveň za posledných 121 rokov, objavili sa aj iné.

Sucho v tejto oblasti je také vážne, že rieka Rio Negro klesla od júla o takmer 15 metrov a odkryla množstvo skál na dne rieky, ktoré predtým nebolo možné vidieť. "Rytiny sú prehistorické alebo predkoloniálne. Nevieme ich presne datovať, ale na základe dôkazov o obsadení oblasti sa domnievame, že sú staré asi 1 000 až 2 000 rokov," povedal archeológ Jaime de Santana Oliveira, ktorý pracuje pre brazílsky Národný inštitút historického a umeleckého dedičstva a dohliada na ochranu historických miest.

Objav odhaľuje znepokojivú pravdu

Napriek nadšeniu však objavenie týchto predtým neznámych petroglyfov vyvolalo obavy miestnych komunít. Sucho v Amazonskom pralese totiž poškodzuje región, ktorý je závislý na spletitej sieti vodných tokov z hľadiska dopravy a zásobovania.

Podľa obyvateľov sú dnes zvyčajne rušné brehy riek bez vody a plné uviaznutých lodí. "Pozeráme sa na tieto rytiny a domnievame sa, že sú krásne. Ale zároveň je to znepokojujúce, pretože nevieme, či táto rieka bude existovať o 50 alebo 100 rokov," uviedla Livia Ribeiro, ktorá žije v najväčšom amazonskom meste s názvom Manaus. Obdobie sucha v krajine sa zhoršilo kvôli klimatickému modelu El Niño, ktorý narúša normálne počasie a zvyšuje účinok prebiehajúcich klimatických zmien.

Historička Beatriz Carneiro dúfa, že najnovší objav pomôže lepšie pochopiť fungovanie skupín ľudí, ktorí v minulosti obývali tento región. Upozornila však aj na znepokojujúce okolnosti, ktoré viedli k nájdeniu rytín. "Bohužiaľ, spája sa to so zhoršujúcim sa suchom. Opätovné zaplavenie našich riek by nám mohlo pomôcť uchovať tento objav viac, ako naša vedecká práca," poznamenala.