Zaujímavosti
photo Foto
video Video
16. máj. 2023 o 18:00
Miroslav Novysedlák, Zoom.IPrima.cz

Filadelfský experiment: Americká bojová loď bola neviditeľná, posádka sa pripiekla k lodi

placeholder
Filadelfský experiment
Zdroj: youtube.com/rthwldn

Počas 2. svetovej vojny vzniklo množstvo bizarných nápadov. Príkladom je aj americké námorníctvo, ktoré chcelo dosiahnuť, aby boli ich lode neviditeľné. Ich plán však napokon skončil tragicky.

Zaujímavosti
16. máj. 2023 o 18:00
Filadelfský experiment: Americká bojová loď bola neviditeľná, posádka sa pripiekla k lodi

Počas 2. svetovej vojny vzniklo množstvo bizarných nápadov. Príkladom je aj americké námorníctvo, ktoré chcelo dosiahnuť, aby boli ich lode neviditeľné. Ich plán však napokon skončil tragicky.

Aké udalosti sa v roku 1943 vo Filadelfii naozaj stali? Všetko sa to točilo okolo novopostaveného torpédoborca USS Eldridge, ktorý mal byť vybavený unikátnou technológiou. Práve tá ho mala urobiť neviditeľným, čo by vojensky vypätú situáciu pri bitkách o Atlantický oceán zrejme zvrátilo v prospech spojeneckých síl, uvádza portál PrimaZoom.

Loď mala cestovať v čase

Loď sa mala zahaliť do hmly a okamžite s ňou pevnina stratila rádiové spojenie. Prvý pokus sa odohral 22. júla 1943 vo filadelfskom prístave a bol takmer úspešný. 28. októbra 1943 sa zmiznutie lode údajne naozaj podarilo. Loď zahalil modrozelený opar a torpédoborec sa aj s celou posádkou stratil. Podľa správ sa však na chvíľu objavil na úplne inom mieste, a to v prístave v Norfolku, ktorý bol od miesta vzdialený až 300 kilometrov.

Zakrátko sa loď opäť zjavila na pôvodnom mieste. A zrejme aj cestovala v čase, pretože sa mala do filadelfského prístavu vrátiť o 10 sekúnd skôr. Experiment mal na posádku neblahé následky. Niektorí námorníci sa údajne zbláznili a ďalším sa doslova pritavili končatiny ku kovovým častiam lode. O samotnej lodi existuje len veľmi málo dokumentov, avšak je zrejmé, že na lodi USS Eldridge sa skutočne nachádzala tajná experimentálna technológia.

Tá ale mala slúžiť na ochranu pred torpédami s magnetickou roznetkou, ktorými boli vybavené vtedajšie nemecké ponorky. O experimente sa začalo hovoriť hlavne v polovici 50. rokov. Carl Allen poslal niekoľko listov spisovateľovi Morrisovi K. Jessupovi, ktorý bol autorom knihy o UFO. Allen, ktorý sa v listoch vydával za Carlosa Miguela Allendea, mal byť očitým svedkom zmiznutia lode a jav vysvetľoval pomocou jednotnej teórie poľa.

Americké námorníctvo experiment poprelo

Vyštudovanému astronómovi Jessupovi nedali Allenove šialené teórie spať. Jeho nepokoje vzrástli vo chvíli, keď sa k nemu dostal tajomný balíček z úradu pre námorné vyšetrovanie, kde našiel kópiu svojej knihy okomentovanú neznámymi ľuďmi alebo možno aj mimozemšťanmi. Po tom, ako sa Jessup snažil filadelfský experiment preskúmať, spáchal samovraždu. Aj táto udalosť bola živnou pôdou pre konšpirátorov, ktorí o experimente hovorili ešte viac.

Allen zomrel v roku 1994 a počas svojho života niekoľkokrát zmenil svoje tvrdenia. Zatiaľ čo raz hovoril, že si celý príbeh vymyslel, inokedy trval na tom, že hovorí pravdu. Problémom bolo aj to, že šlo o jediného očitého svedka, ktorý navyše nepôsobil veľmi dôveryhodne. V 80. rokoch sa o slovo hlásil aj Alfred Bielek, ktorý vyhlasoval, že aj on sa nachádzal na palube lodi a desivé spomienky v sebe roky potláčal. Prehovoril aj o cestovaní časom, a to až do polovice 22. storočia, ktoré sa na lodi odohralo.

Americké námorníctvo však experiment popieralo. Okrem týchto svedkov nie sú žiadne dôkazy, ktoré by podporili pravdivosť experimentu. Príbeh zaujal aj režisérov, ktorí natočili niekoľko filmov. Najznámejším počinom je film s rovnomenným názvom z roku 1984. Incident čiastočne inšpiroval aj sci-fi drámu Tajomná žiara nad Pacifikom.