11. nov. 2023 o 19:30
Miroslav Novysedlák, allthatinteresting.com

Príbeh najmladšej matky na svete: Porodila vo veku 5 rokov, syn si myslel, že je jeho sestra

placeholder
Lina Medina
Zdroj: twitter.com/morbidful, twitter.com/ShowLakes

Lina Medina mala iba 5 rokov, keď lekár zistil, že je v 7. mesiaci tehotenstva. 14. mája 1939 porodila zdravého chlapčeka, ktorému dala meno Gerardo. Príbeh najmladšej matky na svete vzbudzuje údiv aj dnes a postarala sa o to, že navždy zmenila dejiny medicíny.

Zaujímavosti
11. nov. 2023 o 19:30
Príbeh najmladšej matky na svete: Porodila vo veku 5 rokov, syn si myslel, že je jeho sestra

Lina Medina mala iba 5 rokov, keď lekár zistil, že je v 7. mesiaci tehotenstva. 14. mája 1939 porodila zdravého chlapčeka, ktorému dala meno Gerardo. Príbeh najmladšej matky na svete vzbudzuje údiv aj dnes a postarala sa o to, že navždy zmenila dejiny medicíny.

V máji 1939 si Linini rodičia žijúci v odľahlej peruánskej dedine všimli, že ich 5-ročná dcéra má zväčšené brucho. Zo strachu, že ide o nádor, vzali dcéru k lekárovi, ktorý im oznámil šokujúcu správu. Povedal im, že ich dcéra je tehotná. Vo veku 5 rokov, 7 mesiacov a 21 dní sa stala najmladšou matkou planéty. Lina na svet cisárskym rezom priviedla zdravého chlapčeka, uvádza portál ATI.

Menštruovala už keď mala 8 mesiacov?

Prípad prekvapil množstvo pediatrov a pritiahol medzinárodnú pozornosť. Žena nikdy úradom nepovedala, kto bol otcom dieťaťa. Napriek tomu, že je tento príbeh opradený tajomstvom, objavilo sa hneď niekoľko hypotéz o tom, ako otehotnela a kto mohol byť otcom. Lina sa narodila 23. septembra 1933 v jednej z najchudobnejších dedín v Peru a bola jedným z deviatich detí. Jej tehotenstvo šokovalo nielen jej blízkych, ale aj verejnosť. Predpokladá sa, že dievča malo vzácnu genetickú anomáliu, ktorá spôsobila, že mala predčasnú pubertu. Identifikovať príčinu tejto diagnózy je vo väčšine prípadov veľmi náročné.

Nedávne štúdie odhalili, že u mladých dievčat, ktoré boli sexuálne zneužívané, môže puberta nastať o niečo skôr ako u ich rovesníčok. Je teda možné, že aj v Lininom prípade nastala predčasná puberta kvôli sexuálnemu styku v ranom veku. Dievča malo mať prvú menštruáciu v 8. mesiacoch, kým niektorí tvrdili, že malá začala menštruovať vo veku 3 rokov.

Ďalšie lekárske vyšetrenia 5-ročnej Liny ukázali, že mala vyvinuté prsia, okrem toho mala širšie boky a bol u nej badaný aj pokročilý rast kostí. Napriek tomu, že sa jej telo vyvíjalo príliš skoro, stále bola iba dieťaťom. Lina nikdy neodhalila, kto bol otcom dieťaťa a je možné, že to nevedela ani ona sama. Je ale nad slnko jasnejšie, že daná osoba nebola malým chlapcom.

Porodila aj druhé dieťa

Istý čas sa viedli polemiky, či za tehotenstvom nebol práve jej otec, ktorého zatkli za podozrenie zo znásilnenia svojej dcéry. Následne bol prepustený, keďže sa nenašli žiadne dôkazy ani výpovede svedkov, ktoré by vinu dokazovali. V médiách sa taktiež vynorili špekulácie, že dievča bolo napadnuté počas slávností, ktoré sa konali neďaleko jej bydliska.

Ale ani táto hypotéza sa nikdy nepotvrdila. Kvôli týmto skutočnostiam sa ona aj jej rodina stiahli z očí verejnosti. Tamojšie noviny rodine núkali tisíce dolárov za rozhovor či natáčanie s Linou. Všetky podobné ponuky ale zamietli. Nikto z nich totiž nechcel z tejto situácie finančne ťažiť.

V jej lekárskych spisoch sa nachádzajú aj početné záznamy lekárov, ktorí ju liečili, ako aj röntgenové snímky brucha. Linino dieťa dostalo meno Gerardo po lekárovi, ktorý ju prvýkrát vyšetril. Experti uviedli, že Lina bola na svoj vek nadpriemerne inteligentná a jej dieťa bolo úplne v poriadku. Pôrodník Jose Sandoval, ktorý o tomto prípade napísal knihu, uviedol, že dievča sa radšej hralo so svojimi bábikami než so svojím dieťaťom.

Jej syn vyrastal v domnení, že Lina je jeho staršia sestra a pravdu mu odhalili, keď mal asi 10 rokov. Kým Gerardo bol väčšinu svojho života zdravý, v roku 1979 zomrel vo veku 40 rokov. Pokiaľ ide o Linu, nie je jasné, či ešte žije alebo nie. V 70. rokoch sa vydala za muža menom Raúl Jurado a ako 30-ročná porodila svojho druhého syna. V roku 2002 boli stále manželmi a žili v chudobnej štvrti v Lime.