Zaujímavosti
photo Foto
video Video
06. nov. 2023 o 12:33
Miroslav Novysedlák, listverse.com

10 filmov, ktoré sú prekliate: Húfne pri nich umierali herci, niektoré ani nedokončili

placeholder
Prekliate filmy
Zdroj: northfoto.com

Napadla vám už myšlienka, že by mohli byť niektoré filmy zakliate? Nie ste v tom sami. Pri ktorých kinematografických dielach dochádzalo k záhadným, ba priam tragickým udalostiam?

Zaujímavosti
06. nov. 2023 o 12:33
10 filmov, ktoré sú prekliate: Húfne pri nich umierali herci, niektoré ani nedokončili

Napadla vám už myšlienka, že by mohli byť niektoré filmy zakliate? Nie ste v tom sami. Pri ktorých kinematografických dielach dochádzalo k záhadným, ba priam tragickým udalostiam?

Portál ListVerse zverejnil 10 filmov, s ktorými sa má spájať kliatba. Či už ide o náhle úmrtia hercov, nešťastné okolnosti ich rodinných príslušníkov alebo zranenia štábu, s týmito počinmi filmového priemyslu súvisí veľmi temné pozadie. Videli ste niektorý z nich?

Vyháňač diabla (Exorcista)

Hororová klasika z roku 1973 vyvolala medzi návštevníkmi kín obrovský rozruch. Pri niektorých scénach ľudia omdlievali a film nedokázali pozerať do konca. Nielen samotný film, ale aj podivné incidenty týkajúce sa vzniku hororu, vzbudili vážne obavy, či na toto dielo nebola uvalená kliatba. S Vyháňačom sú totiž spojené zranenia pri natáčaní, požiar, nehoda na motorke a dokonca aj zásah blesku do kostola.

Film je dokonca spájaný s niekoľkými úmrtiami. Herci Jack MacGowran a Vasiliki Maliaros zomreli ešte predtým, ako sa horor dostal na plátno. Aby toho nebolo málo, niekoľko členov hereckého obsadenia oznámilo, že v čase natáčania filmu stratili členov rodiny.

Rebel bez príčiny

Dráma z roku 1955, v ktorej sa hlavnej úlohy zhostil James Dean, sa zamerala na morálny úpadok americkej mládeže. Legendy o tom, že je film prekliaty, sa začali šíriť hneď po tom, ako každý z troch hlavných predstaviteľov filmu postupne zomrel. Prvým bol James Dean, ktorý nás opustil vo veku 24 rokov kvôli autonehode, a to len niekoľko týždňov predtým, ako sa film dostal do kín.

O niekoľko rokov neskôr skonal aj 37-ročný herec Sal Mineo, ktorého zavraždili pred jeho bytom. Poslednou na zozname bola Natalie Wood, ktorá sa za záhadných okolností utopila. Okrem toho herec Nick Adams, ktorý sa zhostil vedľajšej úlohy, zomrel v dôsledku predávkovania drogami.

Vrana

Film Vrana mal byť štartovacím bodom pre rozbeh kariéry herca Brandona Leeho - syna Brucea Leeho. Žiaľ, nestalo sa tak, pretože tento film bol tým posledným, v ktorom si zahral. Herec nešťastne zomrel len šesť dní pred plánovaným koncom nakrúcania. Brandon bol totiž priamo na pľaci postrelený skutočnou guľkou a zraneniu podľahol.

Hoci hercova smrť bola najtragickejšou udalosťou spojenou s filmom, nebola to jediná smola, ktorej museli tvorcovia a herci čeliť. Štáb dostal anonymnú hlasovú správu, v ktorej im neznámy človek povedal, aby nenatáčali film, pretože sa stanú veľmi zlé veci. Už v prvý deň natáčania utrpel člen štábu ťažké popáleniny. Komplikácie spôsobila aj búrka, ktorá zasiahla juhovýchod USA, a stála za nemalými komplikáciami a oneskoreniami v rámci natáčania. Napriek týmto skutočnostiam sa film dostal na plátno a mal úspech, čo sa dá považovať za malý zázrak.

Poltergeist

O tomto horore kolujú zvesti, že nielen prvá časť, ale všetky diely trilógie boli prekliate. 22-ročná herečka Dominique Dunne, ktorá stvárnila Danu Freeling, bola prvou, ktorú zastihol tragický osud po tom, čo ju zavraždil jej bývalý partner. Nasledoval Julian Beck, ktorý stvárnil zlého kazateľa Kanea v druhej časti hororu, a zomrel po dlhoročnom boji s rakovinou žalúdka. Podobný osud zasiahol aj herca Willa Sampsona, ktorý stvárnil indiánskeho šamana. Ten zomrel počas operácie v roku 1987. Napokon zomrela aj herečka Heather O’Rourke, ktorá hrala Carol Anne, vo veku 12 rokov na Crohnovu chorobu.

Čarodejník z krajiny Oz

Aj napriek komerčnému úspechu klasiky z roku 1939 sa niektorí domnievajú, že film bol prekliaty. Margaret Hamilton, ktorá hrala zlú čarodejnicu, utrpela popáleniny druhého a tretieho stupňa na tvári a rukách po tom, čo ju zasiahol oheň používaný na špeciálne efekty. Herec Buddy Ebsen, známy ako Plechový muž, mal otravu, pretože kostyméri používali na vytvorenie jeho make-upu čistý hliníkový prach.

Scéna, počas ktorej na Dorothy a jej priateľov z neba padá sneh, síce vyzerá čarovne, no na hercov sa valil minerálny azbest. Podľa herečky Judy Garlandovej, ktorá stvárnila Dorothy a neskôr bojovala s depresiou, osadenstvo neraz na pľaci aj mimo neho čelilo psychickému týraniu.

Omen

Hororová klasika z roku 1976 divákom vyrozpráva príbeh páru, ktorý si adoptuje dieťa. Dvojica po čase zistí, že chlapec je synom diabla. Záhadné incidenty sa začali diať mesiac pred začiatkom natáčania, keď syn hlavného hrdinu, ktorého stvárnil herec Gregory Peck, spáchal samovraždu. Touto tragédiou to ale zďaleka nekončilo. Keď Peck cestoval do Londýna, lietadlo, v ktorom sedel, zasiahol blesk. To isté sa stalo aj výkonnému producentovi Maceovi Neufeldovi, a to o týždeň neskôr.

K ďalším udalostiam spojeným s filmom patrí bombardovanie režisérovho hotela skupinou IRA (Írska republikánska armáda), levy, ktoré zabili ošetrovateľa v zoologickej záhrade len deň po tom, čo sa tam natáčali zábery pre film, či rotvajler útočiaci na kaskadéra. Vari najšokujúcejšia udalosť sa stala tvorcovi špeciálnych efektov Johnovi Richardsonovi a jeho asistentke Liz Moore, ktorí sa stali účastníkmi autonehody. Johnovi, ktorý stál za scénou, kde jedna z postáv príde o hlavu, sa prihodilo neuveriteľné nešťastie. Počas nehody prišla o hlavu jeho asistentka.

Rosemaryino dieťa

Ďalším filmom, ktorý opäť spadá do žánru horor, a pohráva sa s konceptom doposiaľ nenarodeného antikrista, je táto klasika z roku 1968. Chýry o tom, že je film prekliaty, sa rozniesli po vražde manželky režiséra Romana Polanskeho. Tá bola v roku 1969 obeťou šialenej Mansonovej rodiny. Smrť v tom istom roku postihla aj skladateľa Krzysztofa Komedu.

Legendám o tom, že je film prekliaty, nahráva aj fakt, že o niekoľko rokov neskôr bol na mieste, kde sa horor natáčal, zastrelený spevák John Lennon. Pre producenta Williama Castlea a spisovateľa Ira Levina, ktorý vydal knihu s rovnomenným názvom, bola účasť na takomto kontroverznom projekte mimoriadne nepríjemná. Zanechalo to totiž stopy nielen v ich osobných životoch, ale aj na duševnom zdraví. Inak na tom nebol ani producent Robert Evans, ktorý bol odsúdený nielen za obchodovanie s kokaínom, ale spájali ho aj s vraždou Roya Radina.

Séria Superman

Kliatba spojená s trhákom Superman mnohých ľudí udivuje dodnes. Najhoršie totiž obstáli herci, ktorí stvárnili titulné postavy. Prekliatie bolo spájané s prvým hercom, ktorý stvárnil Supermana, Kirkom Alynom. Ten si totiž po stvárnení úlohy nedokázal nájsť prácu. Nemilý osud postihol aj Georgea Reevesa, ktorý si zahral hrdinu vo filme z roku 1951. Zomrel len pár dní predtým, ako sa mal oženiť.

Smrť zasiahla aj herca Leea Quigleyho, ktorý vo filme z roku 1978 stvárnil malého Supermana. Keď mal 14 rokov, zomrel na infarkt. Obeťou údajnej kliatby sa stal aj herec Christopher Reeves, ktorý zostal po nehode pri jazde na koni ochrnutý.

Atuk

Tento film bol taký nešťastný, že sa nikdy ani nenatočil. Mal vzniknúť na základe knihy The Incomparable Atuk a vyrozprávať príbeh o Inuitovi žijúcom v New Yorku. Problémom však bolo, že vždy, keď sa niekto pokúsil nakrútiť film, narazil na rovnaký problém - herec, ktorý sa mal zhostiť hlavnej úlohy, náhle zomrel.

Príkladom je John Belushi, ktorý zomrel na drogovú intoxikáciu, pričom scenár ležal na jeho konferenčnom stolíku. Nasledoval Sam Kinison, ktorý tragicky zomrel, keď do jeho auta narazil opitý vodič. John Candy zomrel na údajný infarkt a Chris Farley, ktorý takisto prejavil záujem o úlohu, zomrel vo veku 33 rokov.

A Confederacy of Dunces

Zdá sa, že tento film postihla rovnaká kliatba ako Atuka. Ide o ďalší počin založený na knižnej predlohe, no početné tragédie zabránili tomu, aby vznikol. Herec John Belushi, ktorý mal byť hlavným hrdinom, zomrel na predávkovanie drogami. Hercov Johna Candyho a Chrisa Farleyho zasiahol ten istý osud. Verzia filmu, ktorá bola takmer pripravená na uvedenie na trh v roku 2005 s Willom Ferrellom, ktorý skončil v hlavnej úlohe, sa napokon nikdy nedostala na plátna. Jeden z filmových financovateľov bol totiž zavraždený svojou polovičkou a problém znásobil hurikán Katrina, ktorý zničil veľa miest, na ktorých sa mal film natáčať.