Zub času sa na ňom ani len trochu nepodpísal. Američanka Megan Condry, ktorá chcela zaexperimentovať s cheesburgerom, bola poriadne prekvapená. Ten totiž nechala v šatníku, no zakrátko naň úplne zabudla. O 5 rokov neskôr, keď triedila vianočné ozdoby, na ňu doslova vypadol a keď ho uvidela, nestačila sa čudovať, píše portál IFLScience.
PREČÍTAJTE SI TIEŽ: >>>Žena dostala v KFC hlavu sliepky namiesto krídeliek. Fotka potrápi aj silné žalúdky<<<
Tvrdý ako hokejový puk
Znepokojilo ju hlavne to, že vyzeral takmer úplne rovnako, ako keď jej ho prvýkrát naservírovali v McDonald's. Vyzeral ako čerstvo kúpený cheeseburger, podľa jej slov vyzeral rovnako ako v deň, keď ho kúpila, ale bol bez vône.
"Bol tvrdý ako hokejový puk. Asi by som ním mohla rozbiť aj okno," opísala päťročný cheeseburger zo známej fast foodovej siete. Megan nie je prvým človekom, ktorý takýto experiment uskutočnil. Aj ďalší ľudia, ktorí sa pokúsili realizovať tento experiment, si všimli, že hamburgery z McDonald's nevyzerajú navonok tak, že "starnú", aj keď sa skladujú niekoľko mesiacov či rokov.
Spoločnosť McDonald's reagovala na tieto skutočnosti a popiera, že by ich jedlo nikdy nezhnilo. "V adekvátnom prostredí by sa naše hamburgery, podobne ako väčšina iných potravín, mohli rozložiť. Na to, aby sa rozložili, potrebujú určité podmienky – konkrétne vlhkosť. Bez dostatočnej vlhkosti, či už v potravinách alebo vo vlhkom prostredí, baktérie a plesne nemusia rásť, a preto je rozklad nepravdepodobný,“ uvádza fast foodový reťazec.
"Pozrite sa pozorne, hamburgery, ktoré vidíte, sú pravdepodobne vysušené a dehydrované a v žiadnom prípade nie sú také isté ako v deň, kedy boli zakúpené," uvádzajú v blogovom príspevku.
K vysvetleniu sa pridal aj známy šéfkuchár
J. Kenji López-Alt, šéfkuchár a kulinársky poradca blogu Serious Eats, vykonal sériu experimentov, aby pochopil, prečo hamburgery od McDonald's aj po rokoch vyzerajú rovnako. Kúpil niekoľko hamburgerov z reťazca, ako aj z iných reštaurácií, a sledoval, čo sa udeje.
"Dôvod, prečo hamburger z McDonald's nehnije, nemá nič spoločné s chemikáliami, nedostatkom výživy alebo čímkoľvek iným, čoho by ste sa mali báť. Všetko závisí od vodnej aktivity," napísal v blogovom príspevku k tejto téme.
"Hamburger z McDonald's je malý a tenký a taktiež je aj dobre prepečený. Tieto faktory prispievajú k rýchlej strate vlhkosti, výsledkom čoho je hamburger, ktorý sa skôr vysuší ako zhnije. Okrem toho sú hamburgery varené v prostredí bezpečnom pre potraviny. Sú pripravované pri veľmi vysokej teplote, ktorá zabíja akékoľvek baktérie, a preto sú relatívne bez akýchkoľvek rozkladných látok," dodal na záver.