14. feb. 2022 o 12:39
Miroslav Novysedlák, thesun.com

5 jednoduchých zmien vo vašom jedálničku, ktoré vám predĺžia život o 10 rokov

placeholder
Zmena jedálnička je kľúčom k zdraviu
Zdroj: pexels.com

Ak stále neviete, aké zmeny by ste mali urobiť vo svojom jedálničku, máme pre vás malú pomôcku. Na základe nedávnych výskumov bolo zistené, že na to, aby ste si predĺžili život o 10 rokov, postačí, ak vo svojom jedálničku urobíte 5 malých, no efektívnych zmien.

Tipy
14. feb. 2022 o 12:39
5 jednoduchých zmien vo vašom jedálničku, ktoré vám predĺžia život o 10 rokov

Ak stále neviete, aké zmeny by ste mali urobiť vo svojom jedálničku, máme pre vás malú pomôcku. Na základe nedávnych výskumov bolo zistené, že na to, aby ste si predĺžili život o 10 rokov, postačí, ak vo svojom jedálničku urobíte 5 malých, no efektívnych zmien.

Z výskumov vyplýva, že stačí, ak vo vašom stravovaní vykonáte 5 jednoduchých zmien a môžete si predĺžiť život až o 10 rokov, píše portál TheSun. Potraviny, ktoré ľudia konzumujú každý deň, formujú ich zdravie a dĺžku života. Ak ani váš jedálniček nie je ideálny, vedzte, že nikdy nie je neskoro ho vylepšiť.

Strava výrazne ovplyvňuje dĺžku života
Strava výrazne ovplyvňuje dĺžku života
Zdroj: northfoto.com

Ide o potraviny, ktoré odporúčajú odborníci z univerzity v Bergene v Nórsku. Ukázalo sa, že 20-roční muži žijúci v USA, ktorí zmenili svoju stravu, mohli žiť dlhšie o 13 rokov. Ženy si mohli započítať 10,7 roka. Čím je človek mladší, tým väčší vplyv má prechod na zdravú výživu na samotnú dĺžku života. Nič však nie je stratené, a to ani v prípade, ak takúto zmenu urobí človek, ktorý má 50, 60 alebo viac rokov. Zdravie je predsa to najcennejšie.

Toto sú potraviny, ktoré majú významne pozitívny vplyv na kvalitu zdravia a každá z nich dokáže predĺžiť život o 2 roky:

1. Strukoviny

Sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorej väčšina ľudí nekonzumuje dostatok. Odporúčaná denná dávka je 30 gramov. Konzumácia veľkého množstva vlákniny je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb, mŕtvice, cukrovky 2. typu a rakoviny čriev. Vláknina pomáha pri regulácii hmotnosti, pretože navodzuje rýchly pocit sýtosti a udržuje črevá v pohybe.

K strukovinám patrí napríklad:

  • šošovica
  • hrach
  • cícer
  • fazuľa
  • arašidy

2. Celozrnné potraviny

Pravidelná konzumácia celozrnných výrobkov je podstatnou súčasťou zdravej výživy a aktívneho životného štýlu. Neobsahujú len vlákninu, pretože ide o "komplexný balík" živín, ktoré telo potrebuje. Celozrnné výrobky obsahujú esenciálne mastné kyseliny, antioxidanty a mikroživiny, ako meď a horčík.

O ktoré potraviny ide?

  • celozrnné obilniny, napríklad celozrnné müsli alebo ovos
  • celozrnný chlieb, prípadne chlieb z pšeničných klíčkov alebo semien
  • ražné sušienky
  • celozrnná múka
  • hnedá ryža
  • celozrnné cestoviny
  • bulgur pšenica
  • quinoa

3. Orechy

30 gramová porcia orechov má okolo 200 kalórií a obsahuje desiatky životne dôležitých živín, ako selén, horčík, vápnik, bielkoviny a zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny zabezpečujú ochranu pred Alzheimerovou chorobou alebo inými formami demencie.

Orechy obsahujú množstvo prospešných tukov
Orechy obsahujú množstvo prospešných tukov
Zdroj: northfoto.com

Každý orech má svoj vlastný nutričný profil. Ich pravidelná konzumácia je dobrá aj pre srdce, pretože znižujú hladinu cholesterolu a udržiavajú zdravú váhu. Samozrejme, ak to s nimi nepreženiete. Najlepšie je konzumovať surové orechy, nie pražené alebo solené.

Ideálne sú:

  • mandle
  • brazílske orechy
  • pistácie
  • vlašské orechy
  • arašidy
  • kešu
  • pekanové orechy
  • makadamové oriešky

4. Menej červeného mäsa

Z mnohých štúdií vyplýva, že ľudia, ktorí jedia menej mäsa, majú lepšiu kvalitu zdravia. Jedenie väčších množstiev červeného alebo spracovaného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Len na Slovensku je rakovina hrubého čreva druhým najčastejším typom rakoviny. Červené mäso je plné vitamínov a minerálov a tvorí súčasť vyváženej stravy, no ideálna je konzumácia v obmedzených množstvách.

K červenému mäsu patrí:

  • kozie mäso
  • hovädzina
  • jahňacie a baranie mäso
  • bravčové mäso
  • teľacie mäso

5. Spracované mäso

Rovnako, ako červené mäso, by sa nemalo jesť v nadmernom množstve. Ak vám chutí slanina alebo šunka a radi si na nich pochutnávate na dennej báze, prípadne v nadmerného množstva, mali by ste spozornieť.

Zvýšená konzumácia spracovaného mäsa nie je ideálna pre zachovanie zdravia
Zvýšená konzumácia spracovaného mäsa nie je ideálna pre zachovanie zdravia
Zdroj: northfoto.com

Ak denne zjete viac ako 90 gramov červeného alebo spracovaného mäsa, odporúča sa znížiť príjem na 70 gramov alebo menej gramov za deň. Možnosťou je mať aj dni, kedy sa zaobídete bez mäsitej stravy.

Spracované mäso zahŕňa:

  • klobásy
  • slanina
  • šunka alebo saláma
  • paštéty a mäsové konzervy