Bagety, ktoré produkuje známy fast foodový reťazec Subway, obsahujú toľko cukru, že sú klasifikované ako koláče. Hovorca spoločnosti Subway, ktorá má pobočky vo viac ako 100 krajinách sveta, tvrdí, že pečivo zo Subway je aj tak pečivom, uvádza portál TheSun.
PREČÍTAJTE SI TIEŽ: >>>Pizza so šnicľou namiesto cesta: Schnitzza je novým hitom známeho fast foodového reťazca<<<
Obsahujú vysoké množstvá cukru
V relácii s názvom Subway: How Do They Do it inšpektor, skúmajúci potravinové štandardy, porovnal bagetu Subway s klasickým pečivom a zistil, že obsahuje dvojnásobné množstvo cukru, než by pečivo malo obsahovať. Do diskusie sa zapojil aj analytik, Duncan Campbell:
"Keď sa pozrieme na cukry, jedna bageta od Subway mala 5,5 gramov cukru, kým pečivo od miestneho pekára obsahovalo 2,4 gramov cukru, čo je dvakrát viac. V bagetách od Subway nájdeme sacharózu a trochu glukózy, čo znamená, že tieto ingrediencie boli pridané do produktu ešte pred pečením, aby bol sladší."
Spoločnosť Subway súhlasí s tým, že ich pečivo obsahuje cukor, no jeho maximálna hodnota je 4,5 %, čo napríklad spĺňa aj štandardy týkajúce sa Európskej únie. Napríklad, v Írsku je chlieb definovaný tak, že musí obsahovať menej ako 2,5 % cukru. Spoločnosť sa voči týmto tvrdeniam ohradila, no aj súdy uviedli, že by sa k ich bagetám malo pristupovať rovnako ako k cukrovinkám, pretože obsahovali viac ako 2,5 % cukru.
Najvyšší súd v Írsku vydal vyhlásenie, že pečivo dodávané spoločnosťou Subway vo svojich sendvičoch a bagetách obsahuje dokonca až 10 % cukru, ktorý je obsiahnutý v ceste.